Wat begon als Trust Team Cup heet sinds 2018 "de Welgelegen Teamcup". Bij WV Aegir zeilen we graag samen. Daarom zijn sinds 2014 gaan teamzeilen. Ervaren en minder ervaren zeilers in een team. Volwassenen en jeugd samen in een boot.
Teamzeilen is een zeer technische en tactische tak van wedstrijdzeilen, waarbij voldoende bootsnelheid en boothandling gecombineerd moeten worden met teamwork en communicatie. Het gaat er namelijk niet om als eerste boot over de lijn te komen maar om als geheel team het beste te presteren.
De meeste actie vindt bij teamzeilen dan ook plaats in het wedstrijdveld, bij de bovenboei of downwind. Het is een aantrekkelijke vorm van wedstrijdzeilen omdat het korte races zijn van elk circa 5-10 minuten met veel dynamiek en daardoor ook leuk en spannend voor het publiek.
Tijdens het teamzeilen gaat alles anders. Je vaart in een team van twee tegen een ander team van twee. Slechts vier boten starten op een hele korte startlijn.
De baan is heel kort (ca. 5-10 minuten) en het team dat de minste punten scoort wint.
De winnaar krijgt 1 punt, de nr 2 enz. Bij het varen met 2 boten per team geldt de regel dat er bij een gelijk puntenaantal, het team met de laatste plaats verliest. Je wint dus met de volgende combinaties: 1+2 of 1+3 of 2+3. Verlies bij 1+4 of 2+4 of 3+4.
Hierbij ontstaat bijvoorbeeld de situatie dat een team op de 1e plek ligt en de 2e boot op de 4e plek. Om als team te winnen moet de boot op de 1e plek zodanig manoeuvreren dat hij de boten van het andere team (die op 2e en 3e plaats liggen) afremt. Om te winnen moet je vaak proberen om je directe tegenstander achter je te houden of hem of haar zover te laten omzeilen of af te remmen dat je teamgenoten er tussendoor kunnen ‘glippen’.
Dit betekent dus dat je jouw directe tegenstander juist opzoekt in plaats van bij hem of haar weg te varen. Vaak begint het ‘kat-en-muis-spel’ al enkele minuten voor het startschot. Soms achter elkaar aan om het startschip heen jagen of soms een heel eind bij het startschip vandaan.
Als je dicht in de buurt van je tegenstander komt, moet je je boot goed onder controle hebben en de regels heel goed kennen. In het heetst van de strijd moet er wel eerlijk worden gezeild. En omdat er in zo’n korte wedstrijd toch veel protesten kunnen zijn, zijn er scheidsrechters op het water. Zo’n scheidsrechter wordt ‘umpire’ genoemd.
Als je een fout maakt, moet je een strafrondje draaien. Als je dat niet uit jezelf doet en de umpire vindt dat jij wel een fout maakt, dan wijst hij je aan met een rode vlag en moet je 2 strafrondjes draaien.